Review: TEN Pinna

Chris Verstralen

Review: TEN Pinna

Een populaire trend op de huidige kitesurf markt is de zogenaamde Allround kite, een kite die voor elke discipline geschikt zou zijn.
Kites zoals de F-One Bandit, Naish Pivot, Core Free en Cabrinha Switchblade zijn voorbeelden van alles-kunners en die heb je ongetwijfeld wel eens in de lucht zien hangen. De TEN Pinna is de 'new kid in town' en gaat de strijd aan met deze range kites. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en riep bij mij een vraag op: kan de TEN Pinna zich waardig voegen tussen de grote jongens? 
Om een antwoord te krijgen op mijn vraag nam ik de TEN Pinna een week mee naar Sal, Kaapverdië. Daar zou ik alles uit de kast halen om er achter te komen wat deze kite echt in zijn mars heeft.

Hoi, ik ben Chris en ik ben verkoopmedewerker bij Versus en enthousiast kiter. Ik kitesurf nu 12 jaar en ik ben 7 jaar lang kitesurf instructeur geweest (waarvan 3 jaar bij kiteboardschool.nl). Als verkoopmedewerker is het mijn taak om kites te testen en ik heb daarom een ruime kennis opgebouwd van actuele allround kites. Mijn vaarstijl omschrijf ik als een stijl die zich eigenlijk wel leent aan een allround kite. Mijn kick haal ik voornamelijk uit megaloops en wakestyle, maar ik ben ook zeker niet vies van hoog springen, board-offs of simpelweg lekker upwind varen en cruisen door de golven.

TEN Pinna en Wunderbar

TEN Pinna en Wunderbar

 Ponta Sino, Santa Maria

Vanaf het moment dat we waren geland op Sal stond ik te springen om de TEN Pinna op te pompen! De eerste spot op het lijstje was Ponta Sino bij Santa Maria. Er stond een stevige, tamelijk vlagerige, sideshore wind van links. Het waaide ongeveer 27 knopen. De knaloranje 11m Pinna kwam uit de tas tevoorschijn. Pompen ging tamelijk snel met de grote inflate valve. Een opzetstuk was ook niet nodig, wel zo fijn. 

TEN Pinna Speed Valve

Het doek voelde stevig aan in mijn handen en het design en afwerking van de kite gaf me een vertrouwd gevoel. In de felle zon van Sal viel de fel oranje kite enorm op, het oranje is zo fel dat het bijna patriottisch voelt om ermee rond te varen, een mooie knipoog naar de Nederlandse basis van TEN.

TEN Pinna orange canopy 

TEN Pinna quality close up

TEN Pinna Bag 

TEN Pinna Bridle Close Up

De TEN Wunder bar

De 11m TEN Pinna vliegt het beste met de 52cm TEN Wunder Bar (Jawohl!). Het lage gewicht viel me meteen op aan deze bar. Ik besloot de standaard 23m lijnen set-up te gebruiken (20m is ook mogelijk). De lijnen zijn tamelijk stug waardoor het uitlopen gemakkelijk ging. Bij de pigtails bevinden zich drie knoopjes waarvan ik de buitenste setting heb gebruikt. De TEN Pinna kan gevlogen worden in freeride mode of freestyle mode. Ik begon met de freeride mode en ben later overgestapt naar de freestyle mode.

TEN Wunder Bar Close Up

 

TEN Wunder Bar

TEN Pinna 11m

Mijn eerste indruk van het vlieggedrag van de 11m Pinna was een snel vertrouwd gevoel. Hoewel ik echt goed gepowered stond en de wind vlagerig was, stond de Pinna als een huis in de lucht en kon ik mezelf makkelijk manoeuvreren over het strand. Geen moment heb ik onverwachts moeten corrigeren, in tegenstelling tot vele andere kites die ik in goed gepowerde condities heb gevlogen.

De branding bij Ponta Sino is best heftig. Hoge, brekende golven bewaken de rest van de Atlantische Oceaan. De 11m Pinna trok me echter makkelijk over de branding heen, veel power dus, die ook gemakkelijk te lozen is door de bar van je af te duwen. 

TEN Pinna

Upwind varen ging vanzelfsprekend maar niet zo hoog aan de wind als met hogere aspect ratio kites zoals de Ozone Edge. Springen was werkelijk waar een genot. De delta shape in combinatie met vlagerige wind gaf me zeer veel hangtime! Timing met springen was eenvoudig vanwege de geleidelijke krachtopbouw van de TEN Pinna. De 11m was snel genoeg voor downloops en vaak genoeg kreeg ik hierdoor een extra beetje lift om te landen als een veertje.

TEN Pinna Downloop

Bij mijn tweede sessie had ik de freestyle modus gebruikt. Hoewel ik niet heel veel verschil heb gemerkt tussen de twee settings, vond ik dat de 11m Pinna zich beter leent voor de freeride modus. De geleidelijke krachtopbouw werd iets minder in de freestyle modus, waardoor de timing met springen moeilijker werd.

Ponta Preta
De TEN Pinna 9m heb ik goed kunnen testen op Ponta Preta. Deze spot ligt aan de westkant van het eiland en staat voornamelijk bekend om zijn hoge golven. Jammer genoeg waren deze niet aanwezig, maar we troffen wel een prachtige vlakwater spot aan. De wind was aflandig en schommelde sterk tussen de 16 en 30 knopen. Niet bepaald perfecte condities, maar wel een perfecte uitdaging voor de Pinna.

TEN Pinna 9m
De TEN Pinna 9m heb ik gevlogen met de freestyle modus. Ook had ik de extensions van de Wunder Bar eraf gehaald en heb ik de 20m lijnen set-up gebruikt. Hierdoor kon de kite sneller om zijn as draaien en werd kiteloopen makkelijker. De 9m Pinna is een stuk sneller dan de 11m Pinna. Kenmerkend was weer de progressieve krachtopbouw. De kite heeft veel bardruk, in de freeride mode is dit minder. Wat duidelijk opviel was dat de TEN Pinna absoluut geen probleem had met de vlagerige condities. Geen enkel moment heeft de kite geklapperd of over me heen gevlogen.

TEN Pinna

TEN Pinna air

Relaunchen ging eenvoudig met alleen het sturen van de bar. Het allerfijnste van de TEN Pinna vond ik toch wel het gebrek aan backstall. Geen enkele keer viel de kite achterover bij het aantrekken van de bar, ook niet op momenten dat de wind wegviel. De TEN Pinna heeft een relatief langzame draaicirkel en daardoor waren kiteloops niet ideaal. Desalniettemin heeft de Pinna mij laten zien dat ook kiteloops mogelijk zijn! Uitgehaakte tricks waren verbazingwekkend fijn om te doen vanwege de stabiliteit van de kite en het gebrek aan backstall.

 TEN Pinna kiteloop

Low end en high end

Zelfs in 16 knopen had ik met de 9m Pinna en geen probleem om upwind te komen. Ik weeg 65kg en het board dat ik heb gebruikt was de TEN The Act 132x39. De kite hoeft niet actief gevlogen te worden zoals bij open-C shaped kites; Meestal na één of twee keer sinussen zat ik op mijn gewenste vaarsnelheid.

Opmerkelijk aan de TEN Pinna is dat de kite al met matige wind veel kracht kan leveren. Met de 9m Pinna had ik hierdoor af en toe in de harde windstoten (30 knopen) veel te verduren en was het moeilijk om de kracht te lozen.

TEN Pinna

Conclusie
De TEN Pinna heeft me zeer prettig verrast met waar deze kite toe in staat kan zijn. Ik had nooit verwacht dat ik net zo veel plezier zou kunnen beleven met deze kite als dat ik dat normaal met een open C-shape kite zou hebben. Wat mij betreft mag de TEN Pinna zich trots voegen tussen de andere allround kites op de markt. De kite zou ik voornamelijk willen aanraden aan beginnende en intermediate kitesurfers vanwege het vertrouwenwekkende en progressieve vlieggedrag van de Pinna. De TEN Pinna is minder geschikt voor gevorderde kiters die op zoek zijn naar een sneller sturende kite met een explosievere krachtopbouw.

Wil je de Pinna graag een keer komen testen en je verbazen? Kom dan langs, we hebben alle maten in de test!