Review: Ozone Edge V9

Björn Berg-Andersen

Review: Ozone Edge V9

Ozone Edge V9

Ik vaar sinds 2013 voornamelijk met de Ozone Edge. Mijn eerste kennismaking was met een 7,9 en 11M V6, heb dat later uitgebreid met een 13M V7 en heb mijn 11M geüpgrade naar V8.
Na een zoektocht van 6 jaar via verschillende kites ben ik bij Ozone Edge uitgekomen. Na het zien van het filmpje op Vimeo van Eddy Lansink, springen bij 50 knopen met een Edge, begreep ik dat ik bij hem moest zijn als ik meer wilde weten over deze kite. Eddy werkt bij Versus, de kiteshop in Scheveningen. Al woon ik daar niet in de buurt, ik ben sindsdien trouwe klant want hun service en de tijd die ze voor je nemen is ongekend.

Op mijn twintip geniet ik van het doen van oldschool tricks. Unhooked freestyle laat ik over aan de jeugd. Daarvoor is de Edge ook niet de ideale kite. Dan kun je beter een Slingshot RPM nemen.

Ozone Edge is voor mij de ideale freeride kite waarmee ik zo veel lekkerder kan springen dan met welke andere kite dan ook. Test er maar eens eentje op een Versus testdag. Je bent meteen verkocht door de enorme boost en hangtime. Je zeilt werkelijk waar als een veertje omlaag. Door zijn ‘high aspect ratio’ vaart hij heel hoog aan de wind en loop je super gemakkelijk hoogte. Dus na een paar hoge sprongen ben je zo weer up-wind voor de volgende sprong. De kite is echt niet alleen maar voor ervaren kiters die hoog willen springen. Doordat hij zo gemakkelijk upwind vaart is hij ook erg fijn voor minder ervaren kiters.

Bij het uitkomen van de Edge V9 was ik benieuwd of ik een verschil zou merken tussen deze nieuwe Edge en mijn 11M V8. Tussen de V6 en de V7 zat een behoorlijk groot verschil. De kite was minder rauw geworden en wendbaarder bij met name de grotere maten. De aanpassingen tussen V7 en V8 waren met name cosmetisch dus ik was benieuwd naar de V9 maar was in eerste instantie niet van plan om mijn 11M V8 te upgraden naar een V9.

Na een heerlijke sessie met 21 knopen op mijn 11M V8 bij IJmuiden kon ik de nieuwe 11M V9 testen van een goede vriend. De 11M V8 ken ik door en door en had hem net gevaren dus groot was mijn verbazing na het eerste rakje op de V9. Hèh, wat is dit? Ja, het is een Edge, maar ook weer niet... Is dit wel een 11M? of een 10M? Hij trekt minder hard door dus als ik een grote sprong ik zette kon ik de edge beter houden. Als resultaat sprong ik hoger (met de WOO getest, ruim 1M hoger) al leek het alsof de kite minder power had en sneller draaide. Vandaar mijn gevoel alsof de het een kleinere kite was.
Na de verbazing ging ik in de volgende 10 minuten door een fase van ‘is dit nog wel een Edge, vind ik dit wel fijn’ naar ‘wow, wat een super lekkere, vriendelijke Edge!’.Na een paar rakjes en sprongen was ik verkocht! Ik moest deze kite hebben! Een nog wendbaardere Edge die nog steeds super hoog aan de wind vaart maar gemakkelijker te houden is op hoge snelheid waardoor de ‘pop’ nog beter te controleren is en ik hoger spring. De Edge V9 is vriendelijker geworden waardoor minder ervaren kiters er lekkerder mee kunnen varen. 

Ik had het niet verwacht, maar met de V9 heeft de Ozone Edge een grote sprong gemaakt. Het is een heerlijke kite die al het goede van de Edge legacy heeft behouden maar vriendelijker en gemakkelijker vaart.
Inmiddels zijn mijn 7,9,11 en 13M ge-upgrade naar de V9. In plaats van een 9M heb ik een 10M gekocht want de 10M V9 kan ik nog gemakkelijk houden bij 35 knopen. En als het echt hard waait pak ik de 7M.